NÄDALA NIPP: kuidas tomatitest maksimum võtta?
Kui tahad tomatist maksimaalselt kasu saada, siis on seda kasulikum süüa kuumutatult kui värskelt. Nii ei tõuse ainult lükopeenide hulk vaid ka üleüldine antioksüdantide aktiivsus.
Lükopeen on looduslik antioksüdant, mis aitab vähendada südame-veresoonkonna haigusi ning rakukahjustusi.
Uuringus, kus kuumutati tomateid 88 kraadi Celsiuse juures 2 minutit, 15 minutit ja 30 minutit tõusis lükopeeni hulk vastavalt 6%, 17% ja 35% võrra ja üleüldine antioksüdantide tase vastavalt 28%, 34% ja 62% võrra. Kuna lükopeen on rasvalhustuv, võiks tomateid tarbida koos mingit tüüpi rasvaga. Su keha tänab sind kindlasti aegalsel tulel kuumutatud tomatikaste eest, millesse on lisatud oliiviõli.